miércoles, 22 de marzo de 2017

CRISTIANISME-COMUNITAT COPTA: La cuina energètica i senzilla per Quaresma reflecteix la pràctica de l'abstinència i la crida a l'austeritat

Un cop més, una nova trobada a l'entorn dels fogons. Aquesta vegada ens acompanya la comunitat copta de Barcelona. Algunes de les persones que hi formen part arriben a la seu de la Fundació Migra Studium on es porta a terme el taller en el què, gràcies a les diferents elaboracions culinàries, ens atansarem als perquès de les pràctiques i creences d'aquesta petita comunitat afincada a Barcelona.

Els coptes són els cristians originaris d'Egipte. La seva presència exemplifica el fenomen de la diversitat intrarreligiosa: un testimoni que no ens resulta indiferent. Però potser és la seva història la que ens dóna l'exemple més colpidor: acostumats a les persecucions, els cristians coptes porten en les seves històries de vida l'emprempta del que suposa la intolerància religiosa, la manca de convivència, la situació sense sentit a la què es pot arribar quan la diversitat es converteix en arma, en separació, en lluita, en menyspreu.

Així, algunes de les persones que viuen avui en dia a Catalunya són exiliades per raó de la seva creença. Lluny de la seva terra, continuen suportant les dificultats de ser "minoria". La comunitat copta de Barcelona ha lluitat durant anys per tal d'aconseguir un espai on reunir-se, on pregar, on celebrar. Demanant permisos, buscant suports, negociant...gaudint dels serveis d'un sol sacerdot que visita quinzenalment les diferents comunitats afincades a Catalunya.

Esperit de pobresa transmés pel representant de la comunitat que ens va apropar a la cuina de Quaresma. Una elaboració travessada per la tradicional abstinència de carn, i també pel desig de viure senzillament.

Plats com el felàfel de faves, o begudes com la procedent de la regalèsia ens acompanyàren en aquesta aproximació breu i intensa a l'expressió d'un temps que pels cristians és sinònim de conversió del cor i de mirada esperançada. En l'experiència d'una minoria religiosa perseguida aquesta vivència adquireix una tonalitat molt significativa.


No hay comentarios:

Publicar un comentario